Az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény azért jött létre 1999-ben, hogy a falusi gyermekek is hozzájussanak a számukra egyébként nagyon nehezen elérhető művészeti képzéshez, hiszen a környékbeli művészeti iskolák nem tudták felvállalni ezt a feladatot. Iskolánk küldetése a Pápa környéki falvak esélyegyenlőségének segítése, a falusi gyermekek hátrányainak kompenzálása, tehetségek felkutatása.

Az intézményünkben folyó alapfokú művészetoktatás jellegénél fogva egyedülálló lehetőségeket nyújt számukra, hiszen mi a "helyükbe megyünk." Tanáraink a kistelepülésekre kijárva végzik a munkát.

Feltétlenül hiánypótlást végeznek, mert művészeti együtteseket vezetnek, helyi rendezvényeket, jótékonysági hangversenyeket szerveznek, aktívan részt vesznek Pápa és a környező falvak, Veszprém megye és a régió kulturális életében.

Intézményünk előképző, alapfokú és továbbképző évfolyamokkal működik. A zeneművészeti ág az iskola alapításának évében 1999-ben, a táncművészeti ág 2004-ben, a színművészeti-és képzőművészeti ág 2005-ben indult.

Iskolánk pedagógiai programjának megfelelően célul tűzte ki, hogy az alapfokú művészetoktatás keretében a tehetséges tanulókat felkészítse és irányítsa a művészeti pályára, illetve a tanulók számára biztosítsa készségeik, képességeik kibontakoztatását.